Friday, April 23, 2010

Friday: Ten things / Петък: Десет неща

So this is going to be hard to explain in English for my lack of proper dictionary. Let's switch to Bulgarian for now! Although I would try to translate it later. If there is a possible way to describe it all.  
Аха. Ето...хайде мила родна реч, омайна сладка...
Първо да кажа едно гигантско благодаря на Нев за номинацията, за пръв път ми е да участвувам в нещо такова. Мерси, Нена!!! Трогната съм и ще се опитам да бъда максимално описателна. Не си мисля, че мога да те изненадам, даже хич! Но ще се пробвам, пък да висим какво ще ми се получи.
Та ето ги и тях, неномерирани и еднакви по важност за мен, като приятелите си не ги слагам в категориите, защото те си знаят, че са ми любими така или иначе!:")Десете любими на мен неща са: 
 • Топъл летен дъжд. Няма нищо по-хубаво от него на този свят. И аз на разходка под него без цел и посока. Докато капчиците ме мокрят и се стичат по дрехите ми, изпитвам най-голямото спокойствие на Земята.
 • Сън. Тривиално, но факт. На моменти толкова много ми се спи, че не ми се мърда от леглото.
 • Лилавото...във всичките му измерения. От лилавите бледи люляци до наситеното тъмно лила на Витоша по залез слънце. Обожавам лилави дрехи и аксесоари. А и съвсем скромно ще отбележа, че ми отива.
 • Да снимам. Не мога да отрека, че едни от най-прекрасните прекарани мигове навън с приятели са били по повод снимки. За мен фотографията е хоби, което ме прави щастлива, успокоява ме и ми дава много нови идеи.
 • Книги, книги и пак книги. Най-различни! По много. Стари и нови. Фантастика и класика.  Кримки и приказки. Обичам да чета и ми се случва да стоя с часове забила нос в поредното хартиено томче. Харесвам мириса им, начина, по който хартията шуми, когато я разлистваш, крехкостта им, лекото зацапване от мастилото им...
 • Кучета. По-специално ретривъри. Лабрадори и Голдъни. Покажете ми един и гледайте! Само най-близките ми приятели знаят колко много се вдетинявам покрай тях. Искам да ги гушкам, мачкам и да си играя с тях. Не е истина направо,  но на моменти не мога да си откъсна погледа от кучето, за да видя стопанина му!
 • Часовници. Ръчни такива най-вече. Имам часовник от 4 годишна и не мога без един от тях. Не ме правят по-точна, нито ги сверявам постоянно. Понякога късно вечер ги чувам как тиктакат от чекмеджето до главата ми...
 • Разходки навън. Сама или с добър приятел. По студените нощи или посред летен пек, в парка или по улиците. Важното е да ходя. Обичам да виждам нови места, хората забързани нанякъде, дори самия град.
 • Плодове. Всякакви плодове. Е, без мушмули...но какво да се прави. Много любими са ми ягодите, но съм алергична към тях и няма как. Инак зимно време съм основно на портокали. Тези оранжеви, сочни, сладки топки винаги правят деня ми по-ведър!
 • Планините и най-вече Стара Планина, Врачанския Балкан. Това място ми е близко на сърцето. Кара ме да се чувствам пречистена и като нова. Но която и да е планина ме радва и изпълва с енергия!
И ето го момента на изненадващите разкрития! Опасявам се, че ми е трудно да кажа нещо сензационно, но ще се пробвам.
 1. Морските дарове са (лекинко) смъртоносни за мен. Имам силна алергия към каквито и да е миди, стриди, кламарии разни други подводни обитатели. Това обаче не ми пречи, защото хич не ги и харесвам.
 2. Мама ми казваше Айа като малка. А тате Ежо-Бежо. Сега продължавам да се наричам Айа от време на време.
 3. Най-големият ми страх е, че може да се удавя. Често сънувам кошмари по този повод. Отличен плувец съм и все пак избягвам да плувам в морето поради неизстовата паника, която ме обзема.
 4. Косата ми всъщност е къдрава, на масури. Но се изправи от собствената си тежест. Сега почти винаги стои вързана, а ако я пускам, задължително я изправям допълнително.
 5. Имам новопоявила се трапчинка от дясната страна на брадичката ми. Не знам как се образуват трапчинките, но вече са трички!
Готово! А сега с моето предаване на щафетата. Започвам с Тонито от Tointobonito. После иде ред на моята първа последователка  Плами, чиито коментари винаги ме карат да се усмихвам. След това моля да се яви Мория на линия, за да отговори. Анда-Панда е номер четири...и хм, една Ирония Идиотова има да отговаря също. Ще следя отговорите с интерес! :)


Снимките са от:  ForbiddenSorrow  , Infiniteskye и   kkart

3 comments:

 1. Айче, да ти кажа по доста неща си приличаме. Но откривам една много важна и съществена разлика - аз обожавам мушмули :Р

  Ако аз те усмихвам с коментарите, то да знаеш, че с инфото за новата трапчинка не само ме усмихна, но и ме "засмя" поне за ден напред, айде да ти е честита :))

  Приемам щафетата и почвам да мисля.

  ReplyDelete
 2. Мерси, Плами! С интерес ще видя кои с твоите 10 неща!Е, все някой ще трябва да хапва и мушмулите...нали така?
  Радвам се, че съм те усмихнала, защото колкото повече, толкова по-добре що се отнася до усмивките!

  ReplyDelete
 3. Малко ще се забавя с отговора на предизвикателството, тъй като в момента много много нямам време за блога си (то си и личи де;), но обещавам, че при първа възможност ще го направя:)))
  Поздрави:)

  ReplyDelete

If you want to tell me something, feel free to do it right now...